Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Бъркан козунак, замесен в хлебопекарна

Бъркан козунак, замесен в хлебопекарна

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Бъркан козунак, замесен в хлебопекарна
Снимка: Мария Симова
1 / 6
06/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
2
"Няма да ви болят ръцете, защото козунакът тази година ще го направи хлебопекарната, и ще се справи повече от отлично"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 300 г
  • мед - 2 с.л.
  • олио - 60 мл
  • мас - 120 мл разтопена
  • ванилия - 2 бр.
  • лимон - 1 бр. кората
  • ракия - 1 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • прясна мая - 1 кубче 42 г
  • брашно - `1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото мляко, оставете да шупне за 10 минути.

През това време в купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете меда, лимоновите стърготини, ванилиите, ракията, олиото и разбъркайте до еднородна смес. Добавете шупналата мая и пресятото брашно, смесено с щипка сол и разбъркайте. Получавате лепкава смес, но не добавяйте повече брашно.

Сипете сместа в хлебопекарната и включете програма месене без втасване, след като приключи месенето рестартирайте второ месене, на няколко пъти прибавете разтопената мас.

След като приключи, тестото е като масло, сипете го в намаслен голям съд, завийте го със стреч фолио и поставете във фурната на 40 градуса топлина. След 1 час тестото се е удвоило, обърнете го в обилно намаслен плот, разделете го на парчета без да премесвате тестото и оформете вашите козунаци.

Разстилате топчетата на дълги правоъгълни кори слагате плънка по ваш избор (или не слагате), навивате на руло, усуквате рулата леко и сплитате козунаците.

Оставете ги да се понадигнат за около 40 минути, мажете с разбит жълтък и поръсвате с навлажнена захар. Поставете тавите във фурната и тогава я нагласяте на 150 градуса, на горен и долен реотан и включвате таймера на 60 минути.

След като отгоре се изпекат до златиста коричка, покрийте ги с алуминиево фолио. Печете ги до готовност, като за нея проверявате с дървена клечка за зъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: