Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото мляко, оставете да шупне за 10 минути.
През това време в купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете меда, лимоновите стърготини, ванилиите, ракията, олиото и разбъркайте до еднородна смес. Добавете шупналата мая и пресятото брашно, смесено с щипка сол и разбъркайте. Получавате лепкава смес, но не добавяйте повече брашно.
Сипете сместа в хлебопекарната и включете програма месене без втасване, след като приключи месенето рестартирайте второ месене, на няколко пъти прибавете разтопената мас.
След като приключи, тестото е като масло, сипете го в намаслен голям съд, завийте го със стреч фолио и поставете във фурната на 40 градуса топлина. След 1 час тестото се е удвоило, обърнете го в обилно намаслен плот, разделете го на парчета без да премесвате тестото и оформете вашите козунаци.
Разстилате топчетата на дълги правоъгълни кори слагате плънка по ваш избор (или не слагате), навивате на руло, усуквате рулата леко и сплитате козунаците.
Оставете ги да се понадигнат за около 40 минути, мажете с разбит жълтък и поръсвате с навлажнена захар. Поставете тавите във фурната и тогава я нагласяте на 150 градуса, на горен и долен реотан и включвате таймера на 60 минути.
След като отгоре се изпекат до златиста коричка, покрийте ги с алуминиево фолио. Печете ги до готовност, като за нея проверявате с дървена клечка за зъби.