Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Уникален козунак замесен в хлебопекарна

Уникален козунак замесен в хлебопекарна

Уникален козунак замесен в хлебопекарна
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Ако нямате време да приготвите домашния козунак за Великден, извикайте хлебопекарната на помощ"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 170 г + за поръсване
  • мазнина - 1 ч.ч. (масло + олио + мас)
  • подсладител - 2 - 3 ч.л. течен
  • лимонова кора - настъргана, от 1 лимон
  • сол - щипка
  • есенция - 1 ампула течна за козунак
  • ванилия - 1 бр.
  • ракия - 1 с.л.
  • мая - 7 г суха
  • брашно - 850 г
  • локум - 1 кутия
  • бадеми - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко затоплете млякото. Разбийте яйцата със захарта, прибавете млякото, настърганата кора от лимона, ванилията и подсладителя.

Изсипете сместа в хлебопекарната и малка част от мазнината. Изсипете пресятото брашно, солта и маята най-отгоре. Сложете на програма за месене и втасване (при мен е 8-тесто).

Като започне да меси и почти го обърка, започнете да прибавяте лъжица по лъжица от останалата мазнина, докато свърши.

Оставете програмата да свърши, след което извадете тестото и оформете фитили. Сложете локума и сплетете козунака по желание.

Сложете домашния козунак във форми за печене, оставете да втасат, след което намажете с разбит жълтък, бадеми и поръсете със захар. Печете в загрята фурна до златисто.

Уникален козунак замесен в хлебопекарна се получава!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: