Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак със заквасена сметана

Козунак със заквасена сметана

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Козунак със заквасена сметана
Снимка: Сия Рибагина
2 / 4
01/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Каквото и да ви кажем за вкуса на този козунак, няма как да ни повярвате, преди да го опитате Просто е разкошен..."

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 20 г прясна
  • масло - 50 г
  • олио - 30 г
  • сол - 1 щипка
  • оцет - 1 ч.л.
  • лимони - 1 бр.
  • заквасена сметана - 200 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • стафиди - по желание
  • за намазване
  • белтъци
  • за поръсване
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, направете кладенче и сложете щипка сол, оцет, ванилия и кората на лимона.

Разбийте яйцата със захарта, добавете заквасената сметана и разбъркайте.

Разтворете маята в топло прясно мляко, добавете лъжичка захар и изчакайте да шупне.

Сложете яйцата при брашното и замесете, добавете маята. Месете до получаване на гладко тесто, като от време на време го удряйте в масата.

Разтопете маслото и го смесете с олиото.

Започнете да вкарвате мазнината в тестото, като месите, разтегляте и слагате по малко мазнина до пълното и поемане.

Оставете тестото да почине и втаса, ще му е необходимо около час, може и малко повече.

Когато тестото е удвоило обема си, го разделете на четири части, във всяка сложете по желание стафиди и направете на фитил. Сплетете фитилите и оформете козунак.

Оставете в дълбока тавичка да втаса отново.

Намажете с белтък и поръсете със захар.

Печете на 160-170 градуса до готовност, около 40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Много вкусно става с тази сметна Браво Сия ,чудесен е !
01.05.2016 11:29