Начин на приготвяне
Пресейте брашното, направете кладенче и сложете щипка сол, оцет, ванилия и кората на лимона.
Разбийте яйцата със захарта, добавете заквасената сметана и разбъркайте.
Разтворете маята в топло прясно мляко, добавете лъжичка захар и изчакайте да шупне.
Сложете яйцата при брашното и замесете, добавете маята. Месете до получаване на гладко тесто, като от време на време го удряйте в масата.
Разтопете маслото и го смесете с олиото.
Започнете да вкарвате мазнината в тестото, като месите, разтегляте и слагате по малко мазнина до пълното и поемане.
Оставете тестото да почине и втаса, ще му е необходимо около час, може и малко повече.
Когато тестото е удвоило обема си, го разделете на четири части, във всяка сложете по желание стафиди и направете на фитил. Сплетете фитилите и оформете козунак.
Оставете в дълбока тавичка да втаса отново.
Намажете с белтък и поръсете със захар.
Печете на 160-170 градуса до готовност, около 40 мин.
Коментари