Начин на приготвяне
С миксер се разбиват добре яйцата със захарта, ванилията и цитрусовите корички.
Млякото се затопля, така че леко да пари на пръстта ви, и към него се добавя една супена лъжица захар, една щипка сол и половината кубче мая и се оставя настрани да шупне.
В дълбок съд, най-добре голяма тенджера, се пресява брашното и се прави кладенче, в което се налива сместа от яйцата и захарта. Забърква се леко и после се слага маята с млякото. Тестото се обърква внимателно с лъжица, като в началото е доста течно.
Бъркайте енергично, докато не стане лепкаво и накрая добавете смесените олио и масло. Тестото става отново леко течно, но при постоянно месене и добавяне на малко брашно ще стане с нормална пухкава консистенция.
Тестото за козунак не трябва да бъде като това за хляб, т.е. не трябва да е сухо, а влажно и мекичко. След като го омесите добре, потупате, хвърляте от височина, за да влезе още въздух, го поставете в найлонов плик и го оставете да втаса на топло място за около 2-3 часа.
После го размесете и пак го оставете за 1-2 часа да довтаса. След като удвои и утрои обема си, го сложете във формичка за кекс.
Тези продукти са достатъчни за два козунака. Оставете отново да втаса във формата за 1-2 часа и после ги печете за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. По желание може да ги намажете с прясно мляко или яйце отгоре преди печене.
Много важно е да се отбележи, че когато се зачервят отгоре козунаците, много често не са изпечени отвътре и трябва да ги сложите на долен реотан във фурната. След като се изпече козунакът, се оставя леко да изстине и се полива отгоре с разтопен шоколад и се украсява по желание.
Весели празници ! :)
Коментари