Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак пролет

Козунак пролет

ЕленаЕлена
Чирак
6238776
Козунак пролет2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10 парчета
"Има ли по-вкусен начин да отбележите настъпилата пролет от това да го направите с вкусен козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг и още около 200 - 300 г за доомесване
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 350 г
  • мая - 1/2 кубче (спрямо указанието на всяка мая)
  • сол - 1 щипка
  • портокалови корички - и лимонови корички
  • стафиди - 50 г накиснати в ром (или друг ароматен алкохол)
  • олио - 100 мл
  • масло - 80 г разтопено
  • ванилия - една капсула
  • мляко - 250 мл
  • шоколад - и декоративна украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С миксер се разбиват добре яйцата със захарта, ванилията и цитрусовите корички.

Млякото се затопля, така че леко да пари на пръстта ви, и към него се добавя една супена лъжица захар, една щипка сол и половината кубче мая и се оставя настрани да шупне.

В дълбок съд, най-добре голяма тенджера, се пресява брашното и се прави кладенче, в което се налива сместа от яйцата и захарта. Забърква се леко и после се слага маята с млякото. Тестото се обърква внимателно с лъжица, като в началото е доста течно.

Бъркайте енергично, докато не стане лепкаво и накрая добавете смесените олио и масло. Тестото става отново леко течно, но при постоянно месене и добавяне на малко брашно ще стане с нормална пухкава консистенция.

Тестото за козунак не трябва да бъде като това за хляб, т.е. не трябва да е сухо, а влажно и мекичко. След като го омесите добре, потупате, хвърляте от височина, за да влезе още въздух, го поставете в найлонов плик и го оставете да втаса на топло място за около 2-3 часа.

После го размесете и пак го оставете за 1-2 часа да довтаса. След като удвои и утрои обема си, го сложете във формичка за кекс.

Тези продукти са достатъчни за два козунака. Оставете отново да втаса във формата за 1-2 часа и после ги печете за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. По желание може да ги намажете с прясно мляко или яйце отгоре преди печене.

Много важно е да се отбележи, че когато се зачервят отгоре козунаците, много често не са изпечени отвътре и трябва да ги сложите на долен реотан във фурната. След като се изпече козунакът, се оставя леко да изстине и се полива отгоре с разтопен шоколад и се украсява по желание.

Весели празници ! :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Благоева
Ваня Благоева
Изглежда невероятно вкусен, очите ми останаха в него.
01.05.2016 18:47