Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Моят козунак с два вида стафиди

Моят козунак с два вида стафиди

Моят козунак с два вида стафиди
Снимка: цветослава киркова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
55 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
105 мин.
Порции
1 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • мая - 1 кубче жива
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • захар - 170 г за тестото + 30 г за поръсване
  • масло - 125 г краве
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 к.л.
  • ванилена захар - 1 бр.
  • стафиди - 1 опаковка
  • стафиди - 1 опаковка шоколадови
  • пудра захар - 3 с.л. + 20 мл лимонов сок за глазурата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята + 1 с.л. захар + 2 с.л. брашно се разтварят в 100 мл топло мляко и се оставя за 15 мин. да шупне. Захарта се смесва с топлото мляко и се бърка до пълното и разтваряне, добавят се разбитите яйца и ванилената захар.

Брашното се пресява и се смесва със солта, прави се кладенче и се добавя млечната смес и шупналата мая, половината от мекото масло, започва да се меси, останалото масло се добавя малко по малко при измесването.

Докато месите, си потапяйте ръцете в затопленото олио, то ще ви трябва и при оформянето на козунака. Месете около 10 мин., докато започнат да се образуват мехури по тестото, оставете го в дълбок съд да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на 3 части, от всяка част оформете овална кора с помощта на ръцете си (не се използва точилка), върху корите поръсете от двата вида стафиди (обикновените стафиди предварително накиснете в коняк или в захарен сироп, след което ги подсушете върху кухненска хартия).

Всяка кора завийте на руло и усучете на фитил, от трите фитила оформете плитка, навийте оформената плитка в тава, като в средата поставите чаша, оставете за 30 мин. да втаса, намажете с разбит жълтък, смесен с прясно мляко, и поръсете с кристалната захар, която леко сте навлажнили.

Печете козунака за 10 мин. на 200 градуса и след това още 30-35 мин. на 180 градуса. Проверете дали е готов с помощта на клечка. Смесете пудрата захар с лимоновия сок и намажете козунака с получена глазура.

Козунакът стана лек като перушинка и на конци. Това, което според мен е важно, за да се получи хубав, е всички продукти да са със стайна температура и помещението, където месите, да е топло.

Хубаво е козунакът да се оформя с ръце, а да не се точи, и едно от важните неща е втасването и печеното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: