Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Питки Душички

Питки Душички

Питки Душички
Снимка: цветослава киркова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10 бр.
"Душа даваме да опитаме още веднъж Питки Душички"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - 150 мл топла
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • маргарин - 50 г
  • олио - 3 с.л.
  • кашкавал - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се смесва със захарта и 2 с.л. брашно, залива се с топлата вода и се оставя да шупне.

Брашното се смесва със солта и се прави кладенче в средата, добавя се шупналата мая, разбитото кисело мляко с оцета и олиото.

Меси се меко тесто и се оставя 30 мин. да втаса. Готовото тесто се разделя на 10 топчета, подреждат се в тавичка и се оставят да втасат още 30 мин.

Заливат се с разтопения маргарин и се пекат за 35 мин. на 180 градуса. Няколко минути преди да се извадят, се поръсват с настъргания кашкавал.

Изваждат се и се намазват с малко масло или маргарин, завиват се с чиста кърпа. Станаха много меки, пухкави и вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Къде е рецептата
18.03.2022 11:01
К К
К К
Наистина са душички!
17.05.2016 15:17