Козуначена питка за Великден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
1511
1413
1545
5
06/05/2016
"За да оплетете такава красива пита, си трябват сръчни ръце и много умения. В това отношение определено има какво да научим от нашата кулинарка Ваня "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 518
  • Преглеждания за месеца145
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка изсипвам около 100 мл топло прясно мляко, маята и 2 лъжици брашно. Изчаквам да се активира и пресявам брашното, след което добавям и останалите продукти.

Замесвам средно твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и покривам с домакинско фолио. Когато втаса, се разточват 4 обли кори, които са поставени една върху друга, като са намазани с олио и поръсени със захар и маково семе (по желание).

За център слагам чаша и режа на 8, като центърът остава неразрязан. Всяко парче - усуквам веднъж в една посока и така с всички останали. В краищата на всяко парче правя разрез и свивам отзад, за да се заобли.

В заоблената част се слага по желание локум. Центъра разрязвам и издърпвам навън, за да се образува дупка и там поставям роза, която изработвам от малко тесто, което отделих в началото.

Като втаса питката, се маже с разбит жълтък, 1 лъжица мляко и олио. Посипва се със захар и семена. Пече се на 170 градуса.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
К К
К К
15.05.2016 01:26
Като питка е! Много е вкусен и изглежда стахотно!
0
0
Ваня Георгиева
Благодаря ви момичета!
2
0
enggell2020@abv.bg
enggell2020@abv.bg
06.05.2016 13:54
Страхотно изглежда!
0
0