Начин на приготвяне
В тенджера се слага вода да заври. Когато заври, се слага солта и се капва малко олио, след което се слага кускусът. Оставя се да ври, като от време на време се разбърква да не залепне.
Докато се вари, се измиват лукът, доматът и гъбите. Лукът се нарязва на ситно. Доматът се обелва и също се нарязва на ситно. Гъбите се нарязват на не много малки парченца.
Когато кускусът е почти готов, олиото се сгорещява и в него се запържва лукът. След това се добавят доматите и гъбите. Разбърква се докато се омазнят гъбите и се захлупват с капак. Оставят се около 5 минути да се задушат и да си пуснат водата.
През това време в съд на котлона се наливат 2 и 1/2 ч.ч. вода. Когато заври, се слага бульончето и след като се разтвори напълно, котлонът се изключва.
След като са минали петте минути, при гъбите се добавят мащерката, червен пипер и бульонът, и котлонът се изключва.
Когато кускусът е готов, се изцежда водата му. (Достатъчно е просто да се изцеди от тенджерата доколкото е възможно от водата, няма нужда да се измива всичкият кускус в гевгир.)
След това бульонът с гъбите се прибавя в тенджерата при кускуса. Разбърква се добре, захлупва се с капака и се оставя кускусът да поеме добре течността.
Още 10-тина минути след това може вече да се яде, но е напълно готов, когато поизстине и тогава е поел повечето (или всичкия) от бульона.
Коментари