Дунавска скумрия на скара

Monika IvanovaMonika IvanovaМастър Шеф43910643724
12/05/2016
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 630
  • Преглеждания за месеца120
  • Преглеждания за седмицата34
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • скумрия - 6 бр. средно големи
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Който е опитвал да приготвя дунавска скумрия знае колко много и колко ситни кости има тя. Опитвала съм и препържена и всякакви варианти, и този определено е най-ефикасен.

Първо относно чистенето - свекър ми прави дупка в началото и края на корема или под главата и преди опашката, и изтегля червото цяло. Така вътре остават дробовете (досега не бях яла, защото винаги сме кормили рибата, а се оказаха на вкус като мозък) и хайвер, ако има.

След като сме я изчистили правим прорези от гръбначната кост надолу към корема, колкото се може по-гъсто- през няколко мм. Осоляваме със сол и черен пипер и печем на скара.

Когато станат готови късаме отзад края на опашката, за да прекъснем и костта, хващаме главата и я изтегляме съвсем бавно, а тя излиза с цялата гръбначна кост и по-голяма част от дребните кости.

Ако не сте разбрали точно ще кача снимки на главата с костта и рибата празна отвътре, след като е махната тази част. Разбира се отново се намира по някоя костица тук-там, но определено се яде много по-лесно и бързо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Катя Благоева
И вкъщи много си я хапваме!
1
1
Катя Благоева
По принцип тази риба е така, има кости и с да се кисне нестава. Трябва да се внимава, ако се приготвя за деца и хуваво да се почиства.
1
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
12.05.2016 21:25
в печка не съм опитвала, но пържена пак ми е костелива, уж препържвам кисна преди това с оцет и сол и пак не...
0
0
Катя Благоева
Аз съм правила по този начин и също съм пържила и пекла в печката с повече олио.
1
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
12.05.2016 21:06
а как я приготвяте, че аз досега не бях случвала ...сега опитах и този начин ме устройва
1
0