Начин на приготвяне
Патладжанът се измива, разрязва се през средата (по дължината), издълбават се и всичко се слага в гевгир, хубаво посоляваме и се оставя за половин час да се оцежда.
След като патладжанът се отцеди, го изплакваме и подсушаваме с кухненска хартия. Вътрешната част на патладжана я нарязваме на ситно и по-късно ще запържим с каймата.
В тиган слагаме олиото и в него задушаваме последователно при често разбъркване: нарязан на ситно патладжан (вътрешности), настърган морков, нарязан на ситно кромид лук, каймата, нарязани на ситно чесън и магданоз, лютеницата, щипка сол и щипка захар, разбъркваме за няколко секунди и изсипваме сместа в чиния.
В същия тиган, без да го измиваме и да наливаме мазнина, запичаме леко патладжана от всички страни.
След като патладжанът е готов, го нареждаме в тава върху хартия за печене, пълним го с плънката и запичаме за 10-15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
След като е готов, го изваждаме от фурната и сервираме.