Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с червено вино и маслини

Ризото с червено вино и маслини

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Ризото с червено вино и маслини1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2-3
"Веднъж приготвите ли ризото, за цял живот ще си останете заклети почитатели на Италианската кухня"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • маслини - около 200 г обезкостени и нарязани
  • лук - 1 глава, по - голяма
  • моркови - 2 броя, средни
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л. или на вкус
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително измийте ориза и го накиснете за 15 минути в студена вода. Нарежете лука на ситно и настържете морковите. Загрейте зехтина в широк и дълбок тиган или в по-голяма тенджера. Сложете лука и морковите да се запържат.

Добавете маслините и задушете с тях. Отцедете ориза добре и го прибавете към запържените зеленчуци. Бъркайте докато всяко зърно ориз се обвие с мазнина и леко се запържи (за около 5 минути).

Долейте червеното вино на 2 пъти, като бъркате внимателно. Щом леко се поизпари алкохолът и ориза набъбне, долейте 2 ч.ч. топла вода. Объркайте леко и оставете да се задушава.

Долейте още 2 ч.ч. вода на 2 пъти и доварете ориза. Щом оризът абсорбира всичката вода посолете и поръсете с черен пипер. По желание добавете 1 кубче бульон.

Разпределете ризотото с червено вино и маслини в купички и го сложете да се охлади. При поднасяне обърнете купичка ризото в чиния и гарнирайте със салата от настъргани моркови, домати и маслини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
42
31
21
10
Дай твоята оценка: