Голямата милинка

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"И както е казал Мечо Пух - колкото повече, толкова повече"

Необходими Продукти

  • айран - 300 мл
  • мая - 20 г
  • вода - 100 мл за маята
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - 150 г
  • брашно - 600 г
  • заливка
  • масло - 50 г разтопено
  • олио - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладката вода със захарта и оставяме да шупне за 10 минути. С остналите продукти се замесва средно меко тесто /без сиренето/.

Втасва на топло за 30 минути, покрито с кърпа.

От тестото се късат малки топчета и се нареждат в намаслена тава.

След 10 минути оставена да си почине се прави заливка. В тиган се загрява олиото и маслото, запържва се брашното и заливаме отгоре. После се поръсва с натрошено сирене.

Фурната, загрята на 180 градуса, печем милинките до хрупкава коричка. Сервираме с чаша мляко и поръсена с пудра захар, ако обичате.

Много е вкусна.

Ако рецептата ти харесва, опитай и рецептата ни за оригинални сливенски милинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ася Заевска
Ася Заевска
Аз ги направих по-големи и пак се получиха.Благодаря за страхотната рецепта!
04.03.2018 15:21
1
Николина Панчева
Николина Панчева
Мария с суха мая по бързо втасва тестото и стават по меки . само това е разликата .аз днес замесих тесто за питка за утре с суха мая и за 5 минути втаса маята а за около 20 минути втаса и тестото . след малко ще го примесвам и ще пека
02.06.2017 17:49
3
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Аз ще ти отговоря от опит че и със суха мая стават мекички и вкусни.
02.10.2016 21:46
2
Марияна
Марияна
Много хубави милинки станаха. Рецептата е много точна и сполучлива. Стават меки и вкусни. Тестото стана пухкаво и меко. От половин доза стават 18 топки за малка тавичка. Препоръчвам да я опитате!
02.10.2016 21:12
1
Мария Кирязова
Мария Кирязова
а може ли и със суха мая
25.09.2016 14:04
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Страхотна рецепта за милинки и аз я правя с повечко мазнина и пудра захар.
28.05.2016 17:49
1