Начин на приготвяне
В купа изсипвате водата, захарта, маята и няколко лъжици брашно. Разбърквате и оставяте да шупне.
Изсипвате половината брашно, добавяте олиото, солта и вече шупналата мая и разбърквате добре.
Прибавяте постепенно останалото брашно и когато ви стане вече трудно за бъркане, започвате месенето.
Тъй като брашната са различни и поемат различно, може да се наложи да добавите или да ви остане. Аз лично използвам на София мел и съм много доволна.
Меся тестото, докато спре да лепне по ръцете и стане мекичко като долната част на ухото. Оставям да втаса добре и след като го извадя, го разделям на 2 части.
Оформям хлебчетата. Намаслявам си тавичката или застилам с домакинска хартия и слагам хлебчетата. Оставям го да втасат още веднъж, поръсвам с брашно и правя няколко разреза отгоре, за да се изпекат добре.
Пека на загрята на 160 градуса фурна, като в ъгъла на фурната слагам купичка с вода, която да се изпарява и да направи коричката още по-хрупкава.
Пека хляба до зачервяване. Не завивам с кърпа след изваждането от фурната.
Селският хляб с хрупкава коричка е готов.
Коментари
Разрешавам си да кача още една снимка към твоята рецепта. Спазих всичко което си написала, но единствено не активирах предварително маята , а всичко замесих наведнъж в миксера. Резултат прекрасен, хрупкава коричка, аромат чудесен и много добра структура на хляба.
Благодаря за споделеното! Поздрав!