Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с мая и лапад (спанак)

Баница с мая и лапад (спанак)

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542k2
Баница с мая и лапад (спанак)
Снимка: Евтини Рецепти
1 / 3
07/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Появи ли се свежия лапад, веднага ни се дояжда вкусна баница с мая и лапад"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет (дебели на сач или къпани)
  • сирене - 300 г
  • лапад - 300 г или спанак
  • масло - 50 г
  • мая - 7 г суха
  • яйца - 5 бр.
  • кисело мляко - 500 г
  • брашно - 5 с.л. равни
  • олио - 5с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипвате в една купа маята, киселото мляко, захарта и 2 лъжици брашно и оставяте маята да се активира. Много е важно продуктите да не са от хладилника, защото ще чакате дълго време!

През това време задушаваме в масло нарязания лапад за 5 минути, колкото да омекне. Когато маята шупне, добавете яйцата, олиото, сиренето, задушения лапад и всички останали продукти.

Разбърквате добре, разстилате корите и започвате да нанасяте от сместа. Навивате на руло и нарязвате рулото на малки парченца с дължина около 5 см. или колкото е височината на тавата ви.

Намазнявате тавата и ги нареждате обърнати като розички, като оставяте малко разстояние между тях. След като наредите цялата тава, изсипвате остатъка от сместа, като слагате върху всяко парче.

Оставяте да втаса 10-15 минути, докато ви загрее добре фурната, която включете на 160 градуса. Преди да мушнете във фурната, сложете по парченце масло върху всяко парче баница.

Печете до приятен загар. Аз използвах къпани кори, те са 3 бр., но са много големи. Тавичката ми е силиконова и е с размер 22.7/22.7см. Ако не е сезон на зелениите или пък не обичате, спокойно можете да я направите без тях.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: