Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Сиренки»Мидички със сирене и сусам

Мидички със сирене и сусам

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Мидички със сирене и сусам
Снимка: Марияна
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
55 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
85 мин.
Порции
25 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • яйца - 1 малко
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 2 с.л. немско
  • вода - 50 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • сирене - 200 г
  • сусам - или тип ръсеница
  • яйца - 1 малко за намазване с 2 с.л. олио
  • мая - 1/3
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивам яйцето със солта. Стоплям леко водата и прясното мляко. Размивам вътре маята и добавям захарта. Оставям да шупне добре маята. Пресявам брашното и си правя кладенче.

Оставям да ми се размекне маслото. През това време в кладенчето слагам яйчената смес, прясното мляко с водата и маята, накрая и маслото. Смесвам всички съставки.

Върху набрашнен плот замесвам тестото. Покривам го с кърпа за 40 мин. на топло да втаса. През това време си разбивам в една купичка 1 малко яйце с 2 с.л олио, които са ми нужни за намазване на мидичките.

В друга купичка си натрошавам сирене с помощта на вилица. Ползвах на Сердика. След като е втасало тестото, разточвам кора на набрашнен плот. Режа с помощта на ринг кръгове. Моят ринг е от голяма капачка /тъй като нямам такъв диаметър за сладки например/.

Всеки кръг поставям във формата, с която ще правя мидичките. Диаметърът на кръга е по-голям от този на формата за мидички. Слагам сирене. Затварям и притискам. Излишното тесто оставям настрани /после го доомесваме и пак използваме за мидички/.

От дозата излизат 25 големи мидички. Формичката и продуктите са показани на снимка. Нареждаме всички пълнени със сирене мидички в тава, застлана с хартия за печене. Втасват 30 мин.

Вече втасали, ги мажем с помощта на четка със смес от олио и разбито яйце. Ръсим с ръсеница или сусама.

Печем в загрята фурна на 180 градуса. Поднасяме топли с компот или айран например.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: