Оригинални макови кифли по БДС от 1966 г

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k
8k
3k
4k
1
15/06/2018
"Едно време имаше само едни кифли, на които казвахме кифли и бяха безумно вкусни! Ето и тайната им рецепта"
Приготвяне140 мин.
Готвене15 мин.
Общо155 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
49 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо261 023
  • Преглеждания за месеца958
  • Преглеждания за седмицата52
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена49

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с миксер или се измесва козуначено тесто по класически начин. Приготвят се две плоски тави, които са добре намаслени. Фурна -180/200 градуса.

В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, захар и сухата мая, без да е активирана предварително. Разбърква се. Добавят се яйцата едно по едно като след всяко се разбърква, прибавя се и топлото прясно мляко. Щипка сол.

Разбива се на слаба степен на миксера, докато добре се смесят продуктите и се образува хубава топка тесто. Много внимателно, лъжица по лъжица, започва да се прибавя мазнината, като се изчаква всяка лъжица да бъде добре усвоена от тестото. Разбиването продължава, докато се изчерпа мазнината и тестото започне да се отделя от стените на купата.

Сваля се от миксера и се поставя в леко намаслена дълбока купа, завива се със свежо фолио и се оставя да втаса за около 70/80 минути. Добре втасалото тесто се изсипва върху леко намаслен плот и се размерва на късове/фитили, които леко се намасляват с ръце.

Фитилите се оформят на оразмерени топчета и се оставят да втасат за още 15 мин върху хартия за печене. След това върху намаслен плот се оформят кифли и се подреждат в намаслената тавичка с разстояние между тях около 3 см, защото при втасването им отново може и да се залепят едни за други.

Втасват още 30/40 мин. Намазват се с яйце и отново се оставят да втасат за още 15 мин, а след това отново се намазват с яйце и се поръсват обилно с маково семе. Пекат се на 180/200 градуса най-много за около 15 мин. Охлаждат се напълно.

Източник: кулинарен блог на Светлана Трънкарова

Ползвах 3 бр. яйца, защото моите бяха големи. Първото втасване ми отне точно 1 час време. Работих с електрическо кантарче и всяка кифла е около 130 г тесто. Тази прекрасна рецепта е извадена от Учебника по кулинария от 1960 г и е автентична за направата на истинските макови кифли от времето на нашите баби и майки.

Може и да се работи с ръчен миксер с дебелите бъркалки за тесто. Ако се ползва свежа мая би трябвало предварително да се активира с малко топло прясно мляко, 1 ч.л захар и малко брашно. Прибавят се другите съставки и измесването вече става на ръка, като се добавя мазнината, както при направата на козунак.

Напълно се спазва времето посочено в рецептата за многократното втасване на кифлите, може би и това им е тайната да се получат пухкави и меки. Прекрасна рецепта отпреди много години с истински вкус на макова кифла.

Рейтинг

5 20
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#265737
Може ли вместо с миксер,да се замеси на ръка?
0
0
Eli Yanakieva
Eli Yanakieva
23.11.2019 18:14
Отлична рецепта, кифличките станаха великолепни.
3
0
Потребител#201927
Преклонно благодаря на авторката за споделянето на тази разкошна рецепта! Никога досега не съм коментирала, въпреки че съм ползвала много успешни рецепти от този сайт, но тия кифлички са изключение! Този неповторим вкус от детството.... Всеки път като се върна в България го търся, но не успявам да го намеря никъде — явно вече правят кифлите по друг начин. Сега чак не мога да повярвам, че бленуваният вкус ог детството ми е на кухненския ни плот! Направих ги в събота вечерта (10 бр., ок. 130 гр. всяка) и днес, понеделник, последната беше даже още по-ангелски мекичка и вкусна. Благодаря от сърце от името на цялото ни семейство!!!
4
0