Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Оригинални макови кифли по БДС от 1966 г

Оригинални макови кифли по БДС от 1966 г

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Оригинални макови кифли по БДС от 1966 г
Снимка: marcheva14
6 / 9
15/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
140 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
155 мин.
Порции
10
"Едно време имаше само едни кифли, на които казвахме кифли и бяха безумно вкусни! Ето и тайната им рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • захар - 125 г кристална
  • олио - 106 мл
  • яйца - 3 - 4 бр.
  • мая - 23 г свежа или 1 пакетче суха
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • мак - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с миксер или се измесва козуначено тесто по класически начин. Приготвят се две плоски тави, които са добре намаслени. Фурна -180/200 градуса.

В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, захар и сухата мая, без да е активирана предварително. Разбърква се. Добавят се яйцата едно по едно като след всяко се разбърква, прибавя се и топлото прясно мляко. Щипка сол.

Разбива се на слаба степен на миксера, докато добре се смесят продуктите и се образува хубава топка тесто. Много внимателно, лъжица по лъжица, започва да се прибавя мазнината, като се изчаква всяка лъжица да бъде добре усвоена от тестото. Разбиването продължава, докато се изчерпа мазнината и тестото започне да се отделя от стените на купата.

Сваля се от миксера и се поставя в леко намаслена дълбока купа, завива се със свежо фолио и се оставя да втаса за около 70/80 минути. Добре втасалото тесто се изсипва върху леко намаслен плот и се размерва на късове/фитили, които леко се намасляват с ръце.

Фитилите се оформят на оразмерени топчета и се оставят да втасат за още 15 мин върху хартия за печене. След това върху намаслен плот се оформят кифли и се подреждат в намаслената тавичка с разстояние между тях около 3 см, защото при втасването им отново може и да се залепят едни за други.

Втасват още 30/40 мин. Намазват се с яйце и отново се оставят да втасат за още 15 мин, а след това отново се намазват с яйце и се поръсват обилно с маково семе. Пекат се на 180/200 градуса най-много за около 15 мин. Охлаждат се напълно.

Източник: кулинарен блог на Светлана Трънкарова

Ползвах 3 бр. яйца, защото моите бяха големи. Първото втасване ми отне точно 1 час време. Работих с електрическо кантарче и всяка кифла е около 130 г тесто. Тази прекрасна рецепта е извадена от Учебника по кулинария от 1960 г и е автентична за направата на истинските макови кифли от времето на нашите баби и майки.

Може и да се работи с ръчен миксер с дебелите бъркалки за тесто. Ако се ползва свежа мая би трябвало предварително да се активира с малко топло прясно мляко, 1 ч.л захар и малко брашно. Прибавят се другите съставки и измесването вече става на ръка, като се добавя мазнината, както при направата на козунак.

Напълно се спазва времето посочено в рецептата за многократното втасване на кифлите, може би и това им е тайната да се получат пухкави и меки. Прекрасна рецепта отпреди много години с истински вкус на макова кифла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
521
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А можете ли да напишете рецепта за какаовите кифли? Тестото се отделяше на слоеве бяло и какаово.
28.01.2024 19:53
1
Анонимен
Анонимен
Най-добрата рецепта. Кифли те са уникално вкусни. Меки и свежи дори на следващия ден.
25.09.2023 11:50
Анонимен
Анонимен
Много обичахме орехови кифлички. Мисля, че ги имаше само в София, като и плезирите.
30.07.2023 15:53
2
Анонимен
Анонимен
Здравейте,преди години ги имаше в Димитровградския край, но бяха с пълнеж от маково семе и търся точно тази рецепта, тук гледам, че няма пълнеж, някой да има идея как се прави пълнежа от маковото семе?
13.03.2023 11:55
7
2
4
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Много добре си спомням маковите кифли.Не се пълнеха с нищо.Нямаха мармалад.
10.01.2023 11:03
2
Елена
Елена
Правя ги вече няколко пъти. Днес отново ги замесих. Винаги резултатът е отличен! Едно огромно БЛАГОДАРЯ за споделената рецепта. Аз съм на 60 години и това е вкусът от моето детство!
03.04.2022 12:28
10
1
Потребител#265737
Потребител#265737
Може ли вместо с миксер,да се замеси на ръка?
17.11.2020 18:02
1
Eli Yanakieva
Eli Yanakieva
Отлична рецепта, кифличките станаха великолепни.
23.11.2019 18:14
6
Потребител#201927
Потребител#201927
Преклонно благодаря на авторката за споделянето на тази разкошна рецепта! Никога досега не съм коментирала, въпреки че съм ползвала много успешни рецепти от този сайт, но тия кифлички са изключение! Този неповторим вкус от детството.... Всеки път като се върна в България го търся, но не успявам да го намеря никъде — явно вече правят кифлите по друг начин. Сега чак не мога да повярвам, че бленуваният вкус ог детството ми е на кухненския ни плот! Направих ги в събота вечерта (10 бр., ок. 130 гр. всяка) и днес, понеделник, последната беше даже още по-ангелски мекичка и вкусна. Благодаря от сърце от името на цялото ни семейство!!!
11.11.2019 20:01
12
4
Потребител#184694
Потребител#184694
Кифлите станаха уникални ,благодаря за рецептата !!!
28.03.2018 20:22
12
2
marcheva14
marcheva14
Диана, мармалад - няма лошо, въпреки че аз си ги обичам без нищо, ей така топли и намазани с малко хубаво масло.
Благодаря ти!
28.09.2016 19:47
5
1
Потребител#177646
Потребител#177646
Чудесна рецепта!! Това,което прибавих е мармалад от ягоди. Станаха невероятно вкусни!
28.09.2016 15:43
6
5
marcheva14
marcheva14
Еми, много се радвам, ти си единствената която се осмели да ги направи. Чудни са ти станали, видях ги снимани и ти благодаря, че качи и снимка.
Ванилия, няма лошо, ще ухаят още по - добре.
Благодаря ти!
Сърдечен поздрав! Мари14
08.09.2016 20:57
11
1
Потребител#176785
Потребител#176785
Страхотни са!!! Тази сутрин ги направих и спазих точно рецептата със всичките времена за втасване. Единственото, което добавих от мен е едно пакетче ванилия. Никак не са трудни, защото сместа се прави много бързо и лесно с миксера. След това размерих парченца от около 100 гр и после ги разрязах през средата. Получиха ми се около 25 овални кифлички - точно две големи плоски тави. Ще има да се блажиме...Хиляди благодарности!!!!!!
08.09.2016 17:04
16
3
marcheva14
marcheva14
Здравейте, момичета!
Благодаря!
Маковите кифли наистина са повече от хубави и наистина това са истински макови кифли. Ако ми се разреши ще пусна и още една снимка на разчупена такава за да видите и отвътре как изглежда. Прекрасна консистенция на тестото. Честно! Интересното при тях е това, че те не ухаят на козунак както се очаква, а тестото си ухае на макова кифла. Като работа не са сложни, елементарни са, повече е времето за втасване, но ако се съкрати няма да са точно такива кифли, а съвсем други, защото веднага ще се промени състава на тестото. За да има толкова пъти втасване си е от голямо значение за добрата им направа и да са като онези от детството на нашите майки. Силно ги препоръчвам.
Мариянче, нали си забелязала , че аз съм си силно обяснителна в рецептите , които публикувам, искам всичко да е ясно и подробно. Такава съм си, малко подробна в детайлите. Ето, както забелязваш написах 15 бр изречения......
Сърдечен поздрав! Мари14
15.06.2016 22:02
38
5
Марияна
Марияна
Изглеждат много добре кифличките.Станали са много хубави на външен вид. Поздравления за подробно написаната рецепта.
15.06.2016 21:19
11
3
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотни кифли са се получили!
15.06.2016 16:42
10
2