Начин на приготвяне
Тъй като разполагах с 1 кг домашни млади картофи реших да си направя яхнийка.
Нарязвам наденичките на шайби и ги запържвам леко в малко олио в подходящ тиган. Изваждам ги и ги отделям в чиния. После нарязвам лука и го запържвам в също в малко олио в друг съд.
Картофките ги почиствам, като ги остъргвам с ножче, защото са домашни и пресни, измивам ги. Нарязвам си картофките на кубчета, които са по-големички, по малките ги оставям целички.
Към лука добавям картофите и граха. Аз ползвах грах на Дерони. Почиствам домата и го нарязвам на много ситно. Слагам нарязаните домати, червения пипер, подправките, без чубрицата, и доливам гореща вода.
После слагам и изпържената наденичка. Към края слагам от домашната чубрица. Ползвах домашна суха чубрица. Варим грах яхнията на тих огън до готовност.