Начин на приготвяне
В купа се сипва брашното солта и захарта, отгоре се изсипва горещото олио и се разбъркава. Постепенно се долива по много мъничко вода.
Когато брашното стане на валци, замесете твърдо тесто, но не прекалено (така че да можете да го омесите и да не се раздвоява).
Сега можете да го оставите 10-15 минутки да почине и да се активизират всичките съставки в тестото.
Готовото тесто се разстила във формата на кебапче и се реже на 4 парчета, които се оформят на топчици и се пръскат с малко олио.
Разточват се на тънко като палачинка с диаметър около 10 см и се пържат в хубаво нагрято олио (ако олиото не е горещо, пурито няма да се надуе).
Когато започнете да пържите, веднага отгоре с лъжица или нещо друго, което ви е удобно, завъртате мекицата и потърквате отгоре немного силно.
Ще забележите как започват на места да се образуват балони. Продължавайте да потърквате отгоре, докато се надуе (обикновено става много бързо). Обръща се и от другата страна да се запържи, като вече не е необходимо да се върти и притиска.
Така се правят и с останалите, можете да ги изцедите от мазнината на кухненска хартия и сервирайте.
Не се отчайвайте, ако не бухнат от първият път, ще свикнете. Да ви е сладко!
Коментари