Начин на приготвяне
Кипнете водата за тестото заедно със солта и маслото. След като маслото се разтопи, изсипете брашното наведнъж и бъркайте на слаб огън с дървена лъжица, докато тестото стане на топка.
При готовност, отстранете от котлона и оставете пареното тесто да се охлади. След като се поохлади тестото, започнете да прибавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре докато се усвои добре от тестото.
Загрейте олиото. Сложете тестото в пош с тънък и къдрав накрайник. Шприцовайте в горещото олио ивици с дължина между 10-15 см. Пържете до златист цвят. Оваляйте горещите чурос в смес от канелата и захарта.
Разтворете нишестето за шоколадовия сос в 100 мл прясно мляко. Останалото мляко кипнете със захарта и ванилията. Прибавете предварително натрошения шоколад и разбърквайте докато се разтопи.
Добавете млякото с нишестето с непрекъснато разбъркване. След 3-4 мин. шоколадовият със е готов. Сервирайте готовите чурос с шоколадовия сос и пръчка канела за украса.
Чуросите с шоколад и канела са чудни.
Рецептата е адаптирана от сп. Меню.