Начин на приготвяне
Разбийте жълтъците, докато се получи светъл крем. Загрейте млякото и сметаната на котлона.
Прибавете ги на тънка струя към яйцата, като бъркате непрекъснато. Върнете обратно на котлона и оставете да се вари няколко минути.
Добавете ванилията и свалете от котлона. Покрийте със свежо фолио и оставете да се охлади на стайна температура. След това преместете в хладилника до пълното му охлаждане.
Изсипете сместа в подходяща кутия и сложете във фризера. На всеки 20 минути в продължение на 3 часа разбърквайте сладоледа, за да не се образуват кристалчета.
С последното разбъркване добавете сушените плодове, крокана и нарязаните на парченца смокини.
Разбъркайте добре и го оставете да замръзне напълно. Разтопете шоколада и с помощта на четка намажете силиконови формички за мъфини. Оставете ги във фризера да стегнат.
Извадете и ги напълнете със сладолед, предварително изваден от фризера да се отпусне за няколко минути.
Загладете ги хубаво и върнете във фризера до пълното им охлаждане. Освободете ги от формите и сервирайте шоколадовите кремове (извадени поне 5 минути на стайна температура).
Шоколадовите розички с домашен сладолед са готови.