Начин на приготвяне
Почистваме листата лапад от жилките и бланшираме. Отцеждаме от водата. Патешките маншони измиваме, заливаме с топла вода и кипваме. Изливаме водата, измиваме хубаво маншоните и почистваме, ако имат пера.
Слагаме маншоните в тенджерка, наливаме 3 супени лъжици олио, ръсваме черен пипер на вкус и слагаме на котлона. Запържваме маншоните леко, като на тенджерката сме сложили капак, за да не пръска мазнина. Като се запържат, дръпваме от котлона, изваждаме маншоните от мазнината и подреждаме в огнеупорен съд с капак.
Наливаме 1-2 чаени чаши топла вода, посоляваме леко и слагаме във фурната, похлупени с капак. Включваме фурната на 200 градуса и печем 30-40 минути. През това време, почистваме и нарязваме ситно зеления лук. Слагаме в мазнината от пържене на маншоните, наливаме 1/2 каф.чашка вода, ръсваме съвсем малко черен пипер и сол, включваме котлона и задушаваме .
Като остане почти на мазнина последователно прибавяме бланширания лапад и нарязаните листенца пресен джоджен ( или ръсваме сух джоджен на вкус). Запържваме кратко, ръсваме една чаена лъжичка червен пипер и една супена лъжица брашно. Наливаме постепенно и с непрекъснато разбъркване 2 чаени чаши топла вода, като внимаваме да не се получат топчета от брашното.
Дръпваме от котлона. Когато маншоните се запекат, към тях прибавяме лапада и зеления лук. Отново похлупваме съда с капак и връщаме във фурната. Печем до готовност. При необходимост може да сгъстим ястието с още малко брашно, разредено с вода и да допечем за още 5-10 минути, а когато ни харесва по- рехава да е манджата, наливаме малко топла вода.
Коментари