Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сладка погача

Сладка погача

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Сладка погача2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1 бр.
"Намерете време да съберете близките си около масата, да ги нагостите сладко и да ги подсладите с тази сладка погача!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1/2 кубче
  • кисело мляко - 250 г
  • прясно мляко - 250 г
  • масло - 1 пакетче краве
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • яйца - 4 броя
  • сусам - или ленено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в предварително леко затоплено прясно мляко, добавете 1 лъжица захар и брашно. Разбъркайте добре и оставете да почине 15-20 мин.

Пресейте брашното в голяма тава и прибавете към него готовата мая и всички останали продукти (содата се разтваря първо в киселото мляко). Замесете тестото, като разтопите маслото и постепенно го премесите към тестото.

Оставете готовото тесто да втаса 30 мин. Премесете и отново оставете да втаса 30 мин. Разстелете тестото в намазнена тава и по желание направете някаква украса с вилица или нож.

Намажете сладката погача с разбит жълтък с малко олио и сложете да се изпече в умерена предварително загряна фурна за около 30 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
511
410
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

anjali
anjali
Аз днес я приготвих но за съжаление не ми се получи. Следвах рецептата но ми стана глетава и не се надигна :( . Ако някои сподели как я е приготвил стъпка, по стъпка ще съм ви много благодарна:)
01.07.2017 18:01
2
Валя
Валя
Страхотна е,особенно за погача за бебе.:)
31.01.2015 23:25
2
2
Катя
Катя
Страхотна е! Току-що я направих. Слагам я в любимите си рецепти.
20.06.2014 17:50
1
бени
бени
и аз направих погачата :)) много сме доволни
06.05.2012 15:48
3
таня
таня
моята погача още изстива, но е страхотна и на вкус и на вид ;).Малко съм си позволила своеволие в количествата - добавила съм две солидни щипки сол и съм ползвала може би по-малко мазнина, и то половината масло и половината олио при наместването. Не съм слагала и сода , ами съм ползвала две пакетчета суха мая за този 1 кг. брашно, от който дори остана към 150гр.Понеже се надигна много добре още при последното втасване, когато тестото вече е оформено, загрях фурната на 200 и при слагането на тавата намалих на 180гр. и пекох около 40 мин.,като после още 10-на мин оставих погачата в отворената фурна да полежи !
05.05.2012 16:24
3