Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Вкусни кюфтенца от киноа, червен боб и зеленчуци

Вкусни кюфтенца от киноа, червен боб и зеленчуци

Вкусни кюфтенца от киноа, червен боб и зеленчуци
Снимка: Антония Карова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6 бр.
"Уникално вкусни зеленчукови кюфтета с киноа и червен боб, които ви препоръчваме да поднесете със свежа салата!"

Необходими Продукти

  • киноа - 100 г неварена (или около 200 г сварена)
  • лук - 1 малка глава
  • боб - 200 г червен сварен (може и бял)
  • моркови - 1 варен или суров, настърган
  • червено цвекло - 1/4 настъргано (за да даде цвят, може и без него)
  • сол - 1 - 2 щипки
  • черен пипер
  • къри
  • чили
  • сминдух
  • галета - или царевично брашно за панировка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киноата трябва да измиете старателно под течаща вода, за да премахнете сапонините.

Сложете я да кипне в тенджера със студена вода, сложете капака и намалете температурата. Варете, докато киноата абсорбира цялата вода и без да се показват белите нишки. Снемете от котлона и оставете за 10 минути с капак.

Смесете в подходяща купа вече намачкания боб, настърганите морков, цвекло, скълцан ситно лук, добавете сол и подправки.

Разбъркайте зеленчуковата смес с киноата, като за целта може да ползвате кухненския робот или да смесите просто на ръка. При нужда добавете малко галета.

От сместа направете 6 големи кюфтета (бургери) и ги пъхнете в хладилник за 15-30 минути.

По желание зеленчуковите бургери може да оваляте в царевично брашно или галета предварително.

Подредете ги в подходяща тава с хартия за печене и ги изпечете за около 5-7 минути от всяка страна в загряна на 180 градуса фурна.

Предполагам, че можете да ги направите и на тиган с малко кокосово масло.

Готовите зеленчукови кюфтета намажете със зехтин екстра върджин и след няколко минути поднесете с подходяща гарнитура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: