Начин на приготвяне
Киноата трябва да измиете старателно под течаща вода, за да премахнете сапонините.
Сложете я да кипне в тенджера със студена вода, сложете капака и намалете температурата. Варете, докато киноата абсорбира цялата вода и без да се показват белите нишки. Снемете от котлона и оставете за 10 минути с капак.
Смесете в подходяща купа вече намачкания боб, настърганите морков, цвекло, скълцан ситно лук, добавете сол и подправки.
Разбъркайте зеленчуковата смес с киноата, като за целта може да ползвате кухненския робот или да смесите просто на ръка. При нужда добавете малко галета.
От сместа направете 6 големи кюфтета (бургери) и ги пъхнете в хладилник за 15-30 минути.
По желание зеленчуковите бургери може да оваляте в царевично брашно или галета предварително.
Подредете ги в подходяща тава с хартия за печене и ги изпечете за около 5-7 минути от всяка страна в загряна на 180 градуса фурна.
Предполагам, че можете да ги направите и на тиган с малко кокосово масло.
Готовите зеленчукови кюфтета намажете със зехтин екстра върджин и след няколко минути поднесете с подходяща гарнитура.