Начин на приготвяне
Пиперките измийте и изпечете във фурна или на скара, след което ги сложете в плик или тенджерка с капак да се задушат, така ще ги почистите по лесно.
Обелете и нарежете на ситно розовите домати и лука.
Сложете дълбок тиган или тенджерка на котлона и загрейте. Сипете зехтина и сложете лука да се запържи до златисто, добавете нарязани на ситно 3 скилидки чесън и гответе няколко секунди, колкото да си пусне аромата, като внимавайте да не изгори.
След това веднага добавете розовите домати и разбъркайте. Запържете 5 мин, след което сложете и доматите консерва, посолете на вкус, сложете лъжичка червен пипер, захар и пуснете в соса един дафинов лист.
Оставете соса да къкри на средна температура, като периодично разбъркайте, защото захваща на дъното. Гответе до изпаряване на течността и сгъстяване.
Почистете пиперките, обелете външната ципа и ги цепнете странично и почистете семките от вътре. Така може да запазите дръжките по желание.
Върнете се на соса и подправете с черен пипер и босилек. Махнете от котлона, намерете дафиновия лист и го отстранете.
Сипете половината от доматения сос в тавичка, отгоре подредете пиперките и залейте с останалия сос. Нарежете магданоза и останалите скилидки чесън на ситно и поръсете готовото ястие.
Оставете 10 тина минутки и поднесете.
Прекрасна българска гозба, която може да се хапва както топла, така и студена и върви с мек домашен хляб.
Коментари