Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Традиционни пиперки с доматен сос

Традиционни пиперки с доматен сос

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Традиционни пиперки с доматен сос
Снимка: Сия Рибагина
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Колко такива пиперки сме излапали навремето, с топъл домашен хляб с хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • чушки - пипер капия 500 г червен + 500 г бяла
  • домати - 300 г розови
  • домати - 600 г консерва белени
  • лук - 2 глави кромид
  • чесън - 5 скилидки
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • босилек
  • магданоз
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пиперките измийте и изпечете във фурна или на скара, след което ги сложете в плик или тенджерка с капак да се задушат, така ще ги почистите по лесно.

Обелете и нарежете на ситно розовите домати и лука.

Сложете дълбок тиган или тенджерка на котлона и загрейте. Сипете зехтина и сложете лука да се запържи до златисто, добавете нарязани на ситно 3 скилидки чесън и гответе няколко секунди, колкото да си пусне аромата, като внимавайте да не изгори.

След това веднага добавете розовите домати и разбъркайте. Запържете 5 мин, след което сложете и доматите консерва, посолете на вкус, сложете лъжичка червен пипер, захар и пуснете в соса един дафинов лист.

Оставете соса да къкри на средна температура, като периодично разбъркайте, защото захваща на дъното. Гответе до изпаряване на течността и сгъстяване.

Почистете пиперките, обелете външната ципа и ги цепнете странично и почистете семките от вътре. Така може да запазите дръжките по желание.

Върнете се на соса и подправете с черен пипер и босилек. Махнете от котлона, намерете дафиновия лист и го отстранете.

Сипете половината от доматения сос в тавичка, отгоре подредете пиперките и залейте с останалия сос. Нарежете магданоза и останалите скилидки чесън на ситно и поръсете готовото ястие.

Оставете 10 тина минутки и поднесете.

Прекрасна българска гозба, която може да се хапва както топла, така и студена и върви с мек домашен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mariane
Mariane
Ееех, Сия, приемаш ли гости?
19.07.2016 09:58