Немски пай с лук

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Немски пай с лук
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 4
05/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Страхотното предложение на Нина Иванова за пореден път показва, че не е нужно да готвиш с много и скъпи продукти, за да приготвиш вкусно ястие. На истинските кулинари им трябва само простор за действие и много въображение"

Необходими Продукти

  • за плънката
  • лук - 600 г
  • масло - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • пармезан - 30 г
  • сол
  • черен пипер
  • за тестото
  • брашно - 225 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • масло - 125 г
  • вода - 60 мл студена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Огнеупорна тава - 26 см.

Сипете част от брашното в купа и добавете яйчения жълтък, солта и маслото. Разбъркайте с лъжица и постепенно добавете още брашно и вода и продължете да бъркате.

Прехвърлете на кухненски плот и замесете меко тесто. Ако е лепкаво добавете малко брашно. Не го месете дълго. Увийте тестото в свежо фолио и го приберете в хладилника за около час да се охлади.

Междувременно нарежете лука на много тънки полумесеци. Загрейте маслото и запържете на слаб огън лука, докато стане златист и мек - около 20 мин.

При готовност на тестото го разточете върху набрашнен плот на по-голям кръг от тавата, в която ще го печете, тъй като има стени. Намаслете с малко масло тавата и поставете тестото.

Набодете на няколко места дъното на тестото. Поставете фолио върху тестото и притиснете добре. Запечете за 15 мин. във фурна, загрята на 180 градуса.

Извадете тавата и с ръкавици натиснете фолиото, за да сплескате леко дъното. Махнете фолиото и върнете тавата за още 5 мин. във фурната.

Разбийте яйцето с брашното и прясното мляко. Овкусете със сол и черен пипер.

Извадете соления пай от печката. Сложете лука по дъното. Залейте с млечната смес и поръсете щедро с пармезана.

Върнете във фурната за още 20 мин. Сервирайте горещ.

Паят с лук е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: