Начин на приготвяне
Огнеупорна тава - 26 см.
Сипете част от брашното в купа и добавете яйчения жълтък, солта и маслото. Разбъркайте с лъжица и постепенно добавете още брашно и вода и продължете да бъркате.
Прехвърлете на кухненски плот и замесете меко тесто. Ако е лепкаво добавете малко брашно. Не го месете дълго. Увийте тестото в свежо фолио и го приберете в хладилника за около час да се охлади.
Междувременно нарежете лука на много тънки полумесеци. Загрейте маслото и запържете на слаб огън лука, докато стане златист и мек - около 20 мин.
При готовност на тестото го разточете върху набрашнен плот на по-голям кръг от тавата, в която ще го печете, тъй като има стени. Намаслете с малко масло тавата и поставете тестото.
Набодете на няколко места дъното на тестото. Поставете фолио върху тестото и притиснете добре. Запечете за 15 мин. във фурна, загрята на 180 градуса.
Извадете тавата и с ръкавици натиснете фолиото, за да сплескате леко дъното. Махнете фолиото и върнете тавата за още 5 мин. във фурната.
Разбийте яйцето с брашното и прясното мляко. Овкусете със сол и черен пипер.
Извадете соления пай от печката. Сложете лука по дъното. Залейте с млечната смес и поръсете щедро с пармезана.
Върнете във фурната за още 20 мин. Сервирайте горещ.
Паят с лук е готов.