Начин на приготвяне
Измийте добре патладжаните, почистете ги от зелените части и ги разрежете на две по дължина. Посолете ги и оставете 30 мин да отделят горчивия си сок.
Междувременно подгответе останалите зеленчуци. Нарежете лука на кубчета, обелете доматите и ги нарежете също на кубчета, чесъна - на едри парченца.
Измийте и обелете моркова и го нарежете на кубчета.
При готовност измийте патладжаните и ги подсушете. Издълбайте вътрешността на лодките.
Загрейте олиото и запържете патладжанените лодки от двете страни за по 4 мин от всяка страна.
В същата мазнина запържете морковите, лука и чесъна за няколко минути. Добавете доматите и вътрешността на патладжаните, нарязана на кубчета.
Овкусете със сол, черен пипер, дафиновия лист и бахара. Задушете сместа, докато се сгъсти и водата поизври.
С готовата смес напълнете патладжаните, като преди това отстраните дафиновите листа и бахара и ги запечете на фурна на 180 градуса за около 25 мин.
Пълнените патладжани (Имамбаялдъ) са много вкусни!
Коментари