Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пиде»Питки лодки с кайма, яйца и сирене

Питки лодки с кайма, яйца и сирене

Питки лодки с кайма, яйца и сирене
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Само мама и баба ги могат тези вкусотии"

Необходими Продукти

  • мая - 1 бр. суха
  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 50 мл за маята
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с л
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 500 г
  • плънка
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 100 г
  • кайма - 200 г
  • чубрица
  • магданоз
  • жълтъци - за намазване с 1 с.л. олио
  • кашкавал - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухата мая се разбърква с топлата вода и захар, оставяме да шупне. После се сипва в брашното, добавяме и останалите продукти, замесва се средно меко тесто. Покрива се с кърпа и оставяме да втаса 30 минути.

Втасалото тесто се разделя на топчета /при мен 4 броя/ и всяко се разточва на елипса. Краищата се подвиват навътре, да се оформи като лодка с кантове.

В купа се разбъркват яйцата с натрошеното сирене и нарязан магданоз. Каймата се омесва с подправките. Две от лодките се пълнят с кайма, другите са със сирене и яйца.

Нареждат се в намазана с олио тава, краищата се намазват с разбит жълтък с малко олио и поръсваме семена по канта. Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване. Малко преди края се поръсват с настърган кашкавал и отново се запичат само отгоре.

Идеална закуска.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: