Печена опушена риба

Monika IvanovaMonika IvanovaМастър Шеф43910643725
23/07/2016
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо388
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • риба - 1 бр. голяма
  • морска сол - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прави се с големи риби - шаран, сом, бял амур. Рибата се почиства от люспите и вътрешностите, осолява се с морска сол и отгоре, и вътре в стомашната кухина и се оставя да преседи така в хладилник поне 4 часа.

След като я извадите, я премийте, за да падне излишната сол, и се поръсва с черен пипер.

Кутията, в която се пече, е от ламарина. Можете да си купите готова, а можете и сами да си направите - не е сложно. Кутията изглежда като кутия за обувки, но по-голяма. По средата има решетка от скара, върху която се слага рибата, а на дъното се сипват 2 шепи трина (най-вкусно става с такава от орех). Трината опушва рибата.

Запалвате огън и чакате да се образува жар. Слагате по 2 тухли отстрани на огъня и върху тях поставяте кутията. Процесът на печене отнема 40-50 минути, а рибата става изключително крехка и ароматна.

Не се обръща, защото може да се разпадне.

Важно е да не отваряте кутията, за да пазите топлината и аромата поне през първите 30 минути. След това може да погледнете докъде е стигнал процесът не печене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар