Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и се изчистват от дръжките, при желание може и да се обелят.
Нарязват се на филии с големина 1- 1. 5 см, посоляват се и се слагат за 1 час във вода.
Нарязваме лука на ситно, а чесъна на филийки и ги запържваме в нагорещено олио. Към тя прибавяме ситно нарязаните зелени пиперки и морковите. Морковите се нарязват на ситно или се настъргват по желание.
Обелените и пасирани домати прибавяме в тигана, заедно с черния пипер, солта, магданоза, дафиновия лист, бахара и лъжичка червен пипер. Оставяме ги на котлона 8-10 минути да поврат.
След като извадим патладжаните от водата, изплакнем и подсушим, ги овалваме в брашно и ги пържим до омекване.
В малка тава правим един ред патладжани, заливаме ги със сока от лимон, след това слагаме половината от задушените зеленчуци.
Пак ред патладжани, сок от лимон и останалата част от зеленчуците. Печем ги на 180 градуса за 40-45 минути. Запеканката се поднася с лута чушка и поръсена с магданоз.
Имамбаялдъ на фурна е много вкусно ястие.
Ако обичаш патладжан, опитай и другите ни рецепти за вкусен пълнен патладжан, патладжан в доматен сос или виж за какво е полезен патладжана.