Начин на приготвяне
Дълга плитка тарт-форма с оформени ръбове и подвижно дъно - 35/11 см. Фурна - 180 градуса. Топчета за печене върху тестото. Хартия за печене с дължина на формата-тарт.
В купата на миксера се разбива маслото около 2 мин. и се добавя захарта. Разбиват се за около 3 мин. Добавя се яйцето и пресятото и смесено с какаото брашно. Разбива се цялата смес за около 3-4 мин.
Оформя се тесто, което се доомесва на плота, завива се в свежо фолио и се държи в хладилник за около 30-40 мин.
Намаслява се формата за печене.
Тестото се изважда от хладилника, оставя се няколко минути, за да се отпусне на стайна температура и се разточва върху набрашнен плот в правоъгълна форма по размера на тавичката, поставя се, като ляга добре по основата ѝ и по стените ѝ и добре се оформя с пръсти. Излишното тесто се отстранява. Надупчва се с вилица на повече места, покрива дъното на тестото с хартия за печене и се поставят топчета за печене или боб.
Пече се на 180 градуса за 20-25 мин, като последните 5 минути се отстранява хартията и топчетата и се допича. Охлажда се напълно.
Сметаната се загрява на котлон на умерена температура заедно с нес-кафето. Сваля се от огъня и се прибавя начупения шоколад. След 30 секунди се разбърква с шпатула до стопяването му.
Този ганаш се разстила върху плоска тава, покрива се с фолио и се оставя да се охлади напълно и да се стегне дотолкова, че да може да се постави в пош върху сладкиша.
На ръка се разбива Маскарпонето с пудрата захар. Излива се върху охладения блат, заглажда се. Шприцоват плътно се розички от ганаш. Може леко да се поръси с пудра захар.
Сладкишът се държи в хладилник.
Кафееният сладкиш с Маскарпоне е много вкусен.
Източник: 24 kitchen
Забележка: Силно шоколадов блат и вкус на приятен черен шоколад, но Маскарпонето компенсира. Може да бъде заместен и от такъв полусладък. Работи се бързо с тестото, защото се отпуска на висока температура. Може и да се разточи и върху самото свеж фолио при положение, че е достатъчно дълго, както направих аз за по-лесно.
Този сладкиш може да се приготви в кръгла тарт-форма с подвижно дъно, както е видно от снимките, по причина, че моят правоъгълен тарт няма подвижно дъно.