Патешко с ориз

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7268k2k12k5
Патешко с ориз
Снимка: Сия Рибагина
2 / 6
08/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Не се облизвайте, ами направо тичайте към магазина за патешко и подправки, че и ние нямаме търпение да изпробваме рецептата"

Необходими Продукти

  • патешко месо - 400 г
  • ориз - 2 ч.ч.
  • бульон - 4 ч.ч.
  • черен пипер
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • мащерка - 1 щипка
  • зехтин - 1 с.л.
  • лимони - 1/2 бр.
  • захар - 1 ч.л
  • сол
  • джоджен - 1 щипка
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете предварително патешкото месо. Използвайте месото от бутчета, маншон или крилца, те са по-мазни, но изключително вкусни.

Сложете месото във вода заедно със солта и сока на половин лимон, добавете малко захар, тя ще помогне за по-бързото увиране, варете до готовност, след което охладете и обезкостете месото.

Нарежете лука на ситно, моркова настържете.

В тиган загрейте зехтина и сложете лука и моркова да се запържат. Измийте ориза в цедка под студена течаща вода, докато струята под нея стане бистра.

Добавете ориза в тигана, разбъркайте и овкусете с малко сол, мащерка, джоджен и черен пипер.

Гответе докато оризът стане стъклен, махнете от котлона.

Вземете тава с диаметър 28 см или по-голяма правоъгълна, прехвърлете ориза в нея, добавете накъсаното месо и сипете четири чаши от бульона, в който е вряло месото, ако е необходимо го прецедете преди това.

Разбъркайте всичко и сложете във фурната на 180 градуса за 25-30 мин до готовност на ориза. Поднесете ориза на фурна с магданоз по желание.

Патешкото с ориз е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Илияна Димова
Илияна Димова
Често приготвяме ястия с патешко, Много е вкусно и ароматно , когато има много мазнина в бульона от варенето, слагам да се охлади в хладилника, обирам образувалата се твърда мазнина, замразявам в полиетиленово пликче във фризера и после използвам в други ястия
02.08.2016 14:00
3
Наталия Петрова
Наталия Петрова
Обожавам го..
02.08.2016 13:21