Начин на приготвяне
Размразете патешките маншони, измийте и почистете. Често по тях има мъх и пера, тези които ползвам, са добре почистени, но съм попадала и на такива, които не са. Почистете ги хубаво и сложете в тенджера, сипете три литра вода, сложете черен пипер зърна, сол и няколко стръка магданоз.
Сварете маншоните до готовност на месото. Аз ползвах мултикукър и сварих под налягане на програма за супа за 20 мин.
Вие, ако не ползвате мултикукър, варете поне 40 мин, и когато месото започне да се отделя от кокала, са готови.
Извадете патешките маншони, сложете ги в тава.
Бульона задължително прецедете и отделете настрана.
Измийте ориза през цедка със студена вода, така че максимално да падне нишестето от него.
Разпределете и ориза в тавата, нарежете глава кромид лук на ситно, добавете и нея.
Подправете на вкус със сол, черен пипер, малко чубрица и джоджен.
Сипете 1.200 л от прецедения бульон, който отделихте.
Съотношението на ориз/течност, което ползвам за е 1:3. Ако сложите една купичка ориз, сипвате три купички течност.
Мазнина не съм добавяла, защото патешките маншони отделят достатъчно мазнина.
Разбъркайте всички съставки и сложете тавата във фурна на 180°C за около 30 мин, до поемане на цялата течност и готовност на ориза.
При поднасяне поръсете с нарязан на ситно магданоз.
Вкусни моменти: Това е бюджетно достъпно хапване с патешко месо, което никак не е за подценяване.
Маншоните се продават замразени, един пакет е около 800 г и цената им е около 4-5 лв.
Това са бутчетата на патешките крилца, или по точно - горната част от крилцето. Долните части са отделени и тях ги продават в разфасовки, етикирани като крилца, а тази част като маншон, като в плика има средно по 10-12 бр. малки кълки. Попадала съм и на охладени такива, но рядко.
Бульонът от варенето е уникален, придава страхотен вкус на ястията. Ползвала съм го за яхнии с ориз, с картофи, толкова добре овкусява, супер ароматно и сполучливо, а месото толкова крехко, само пада от кокала.
Опитайте, едно толкова обикновено ядене като ориза, който всички често приготвяме, може да стане уникална вкусотия!
Ако пък имате цяла патица, освен патешко с ориз препоръчваме да си приготвите и една стахотна домашна патешка супа.
Източник: Блогът на Сия Рибагина
Коментари