Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Ориз на фурна»Бюджетно ястие с патешко и ориз

Бюджетно ястие с патешко и ориз

редакция:
Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7548k2k5
Бюджетно ястие с патешко и ориз
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Опитайте, едно толкова обикновено ядене като патешко и ориз, който всички често приготвяме, може да стане уникална вкусотия!"

Необходими Продукти

  • патешки маншони - 800 г
  • сол - 1 с.л.
  • черен пипер - 6 зърна
  • магданоз - няколко стръка
  • За ориза
  • ориз - 400 г
  • лук - 1 глава
  • джоджен - 2 щипки сух
  • чубрица - 2 щипки
  • сол - 1 с.л
  • черен пипер - 1/2 ч.л
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • бульон - 1.200 л от патешкото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размразете патешките маншони, измийте и почистете. Често по тях има мъх и пера, тези които ползвам, са добре почистени, но съм попадала и на такива, които не са. Почистете ги хубаво и сложете в тенджера, сипете три литра вода, сложете черен пипер зърна, сол и няколко стръка магданоз.

Сварете маншоните до готовност на месото. Аз ползвах мултикукър и сварих под налягане на програма за супа за 20 мин.

Вие, ако не ползвате мултикукър, варете поне 40 мин, и когато месото започне да се отделя от кокала, са готови.

Извадете патешките маншони, сложете ги в тава.

Бульона задължително прецедете и отделете настрана.

Измийте ориза през цедка със студена вода, така че максимално да падне нишестето от него.

Разпределете и ориза в тавата, нарежете глава кромид лук на ситно, добавете и нея.

Подправете на вкус със сол, черен пипер, малко чубрица и джоджен.

Сипете 1.200 л от прецедения бульон, който отделихте.

Съотношението на ориз/течност, което ползвам за е 1:3. Ако сложите една купичка ориз, сипвате три купички течност.

Мазнина не съм добавяла, защото патешките маншони отделят достатъчно мазнина.

Разбъркайте всички съставки и сложете тавата във фурна на 180°C за около 30 мин, до поемане на цялата течност и готовност на ориза.

При поднасяне поръсете с нарязан на ситно магданоз.

Вкусни моменти: Това е бюджетно достъпно хапване с патешко месо, което никак не е за подценяване.

Маншоните се продават замразени, един пакет е около 800 г и цената им е около 4-5 лв.

Това са бутчетата на патешките крилца, или по точно - горната част от крилцето. Долните части са отделени и тях ги продават в разфасовки, етикирани като крилца, а тази част като маншон, като в плика има средно по 10-12 бр. малки кълки. Попадала съм и на охладени такива, но рядко.

Бульонът от варенето е уникален, придава страхотен вкус на ястията. Ползвала съм го за яхнии с ориз, с картофи, толкова добре овкусява, супер ароматно и сполучливо, а месото толкова крехко, само пада от кокала.

Опитайте, едно толкова обикновено ядене като ориза, който всички често приготвяме, може да стане уникална вкусотия!

Ако пък имате цяла патица, освен патешко с ориз препоръчваме да си приготвите и една стахотна домашна патешка супа.

Източник: Блогът на Сия Рибагина

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Людмила
Людмила
Това е супер вкусно!
16.07.2024 18:47
Анонимен
Анонимен
В рецептата съотношението ориз-вода 1:3 е дадена в тегло, докато обикновено става въпрос за обемно съотношение.
16.01.2025 11:34