Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Киш с бекон, спанак и сирене

Киш с бекон, спанак и сирене

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Киш с бекон, спанак и сирене
Снимка: Сия Рибагина
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"За приготвянето на вкусен киш е важно да замесите правилно тестото и да съчетаете добре вкусове и аромати, но най-важната подправка си остава любовта"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 250 г
  • масло - 125 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол
  • вода - 2 с.л. студена
  • за плънката
  • спанак - 300 г
  • зелен лук - 1 връзка
  • заквасена сметана - 250 г
  • бекон - 150 г пушен
  • печурки - 150 г
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - 1 с.л
  • масло - 1 ч.л
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 600 мл
  • чедър - 120 г
  • кашкавал - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, направете кладенче и сложете в него сол, жълтък и маслото. То е добре да е със стайна температура, но не твърде меко.

С ръка разбъркайте сместа, размачкайте маслото между пръстите си до получаване на трохи. Добавете малко вода, ако е необходимо, тя ще спои тестото, замесете бързо до получаване на твърда тестена маса. Не месете много, за да не омекне маслото.

Увийте в опаковъчно фолио и оставете в хладилника за 30 мин. да стегне. Почистете спанака и гъбите. Лука почистете и нарежете на дребно.

Сложете мазнина в тигана и запържете до златисто, добавете спанака и гответе за кратко до омекване. Извадете сместа в чиния. Сложете в тигана нарязания бекон, запържете до златисто, извадете и отцедете върху хартия.

Сложете в тигана маслото, оставете да се разтопи и сложете гъбите, нарязани на едро и запържете до златисто. В купа сложете сметаната, пипер и спанака, разбъркайте. Извадете тестото и разточете на ора с диаметър по голям от тавата, в която ще печете.

Намажете тавата с мазнина, сложете кората и покрийте дъното и стените на тавата.

Сложете спаначената смес и изравнете, добавете гъбите и бекона. Настържете сиренето и кашкавала и поръсете киша отгоре.

Направете смес от прясното мляко и яйцата, разбийте ги и залейте киша. Сложете да се пече в загрята фурна на 170 градуса за 50 минути до златисто-кафяв цвят. Преди консумация оставете да се охлади и тогава нарежете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: