Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Кифлички за закуска без пълнеж

Кифлички за закуска без пълнеж

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Кифлички за закуска без пълнеж
Снимка: Марияна
1 / 2
07/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Закуската е най-важното ядене за деня, а когато тя е от тези вкусни кифлички - денят обещава да бъде чудесен"

Необходими Продукти

  • мас - 1 ч.ч
  • прясно мляко - 250 г
  • белтъци - 1 бр.
  • мая - 20 г кубче
  • брашно - 800 г
  • сол - 1 щипка
  • жълтъци - 1 бр. + 2 с.л. прясно мляко
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята с малко от млякото и солта се забърква на рядка каша и оставя да втаса. Размекваме си маята, аз я оставих преди това на стайна температура да се отпусне. Прибавя се останалото прясно мляко към другото.

Пресяваме брашното. В него си правим кладенче и си изсипваме млякото със солта и маята. Чукваме си яйцето в купичка и отделяме жълтъка от белтъка. В жълтъка си слагаме 2 с.л. прясно мляко, което ще ни е нужно за намазването. Белтъка го прибавяме при брашното. Замесва си тестото.

После го прехвърляме върху набрашнен плот и доомесваме. Оставяме тестото да втаса на топло, завито с кърпа.

След като втаса тестото, го делим на 6 топки. Всяка топка я разточваме върху набрашнен плот и режем триъгълници с нож. Навиваме си кифличките от широката част към върха.

Нареждаме кифличките върху тава, застлана с хартия за печене. Оставяме кифличките да втасат пак на топло, покрити с кърпа. След като втасат, ги мажем с разбит жълтък с прясно мляко с помощта на четка. Поръсваме със сусам.

Печем в загрята на 180 градуса фурна. След като се опекат, ги слагаме в подходящ съд.

Хапваме с нарязано сирене, шунка, шпек салам, маслини. Рецептата е от готварска книжка, втасването не бе обозначено, аз го оствих да втасат два пъти по 35 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: