Начин на приготвяне
Пресяваме брашното. Стопляме леко водата и в нея слагаме 1 с.л захар и 1 с.л брашно, които размиваме. После във водата слагаме и 1 кубче прясна мая, размиваме я. Оставяме да шупне.
След като шупне маята слагаме водата с маята и захарта в брашното, в което сме си направили кладенче. Добавяме щипка сол, прясното мляко и чукваме едно яйце.
Най-накрая слагаме и 9 с.л олио. Омесваме всичко много добре. Доомесваме върху набрашнен плот. След като омесим тестото го делим на 3 части. Всяка част я режем на 12 равни триъгълника. Аз го режа през средата по ширина и по височина и после всяка четвърт на три.
Разточваме всяка една от частите в кръг. Трябва да не е дебел разточеният кръг, а да е тънък. Режем го на триъгълници. Натрошаваме си сирене в купа с помощта на вилица. За целта ползваме по–сухичко сирене. Слагаме малко сирене в началото на всеки триъгълник в широката част.
Подвиваме ъгълчетата на широката част навътре и навиваме в посока център. Намазваме с олио тавата и посипваме леко с брашно. Нареждаме кифличките на разстояние. Оставяме ги да втасат 40 мин. закрити с кърпа на топло. Разбиваме 1 яйце в купичка.
След като втасат ги мажем с яйчената смес с помощта на четка и поръсваме обилно със сусам. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Вече опечени редим в купа. Да ви е сладко! Подходящи са като чакаме гости, за почерпка или за съботна закуска.
Коментари