Начин на приготвяне
Почистете филето от кожата и кости. Нарежете го на еднакви по размер парчета и го посолете хубаво. Оставете го за 30 минути със солта, тя ще изтегли влагата и няма да позволи на панировката да се скашка.
Направете панировката, като в купа сложите брашното, бирата и бакпулвера. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте до еднородна смес. Подсушете с домакинска хартия рибните филета и всяко оваляйте в брашно от двете страни.
Изтръскайте излишното брашно и потопете парчетата в панировката. Изцедете внимателно и сложете в загрята мазнина на маслена баня да се изпържат, като всяко парче първо леко потапяте в мазнината и пускате, така че то плавно да се изплъзне от ръцете ви. Пържете рибните филета за няколко минути до златиста коричка. Извадете и изцедете от мазнината върху домакинска хартия.
Поднесете рибата с лимон и пържени картофки. Рецептата е адаптирана от предаване на Джейми Оливър. Може да използвате панировката за всяка бяла риба-треска, хек, мерлуза, акула.