Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Топчеста питка

Топчеста питка

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Топчеста питка
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
14/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Тази питка си заслужава да се пробва, сравнително лесна и много вкусна, опитайте"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1кг
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 42 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 30 мл
  • за бялото тесто
  • брашно - 100 г
  • нишесте - 100 г
  • вода - 30 мл
  • за декорация
  • тиквени семки
  • маково семе
  • за намазване
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко леко и в него разтворете прясната мая. Разбъркайте, добавете захарта и лъжица брашно и оставете да удвои обема си. В купа разбийте олиото с едно яйце и белтъка на второто, жълтъка отделете за намазване. Към яйцата сложете солта и оцета. Пресейте около 800 г от брашното, останалото оставете за доомесване, ако е необходимо.

Направете кладенче в брашното и сипете яйцата. Започнете да замесвате като постепенно добавяте и от млякото с маята. Месете до получаване на гладко еластично тесто. Количествата на брашното и млякото са ориентировъчни, всяко брашно поема различно количество течност, затова по време на месенето преценете и добавете още, ако е необходимо.

Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло да втаса тестото около час. През това време направете бялото тесто, което ще ползвате за декорация. В купа сложете брашното и нишестето, добавете по малко от водата до получаване на тестена маса. Измесете го леко до получаване на бяло тесто. Покрийте с фолио и оставете настрана. Когато основното тесто е втасало го размесете, изкарайте образувалия се въздух и го разделете на девет равни части. Всяка част оформете на топче.

Намажете с олио кръгла тава с диаметър 28 см. В средата на тази тава сложете едно от топчетата и около него в кръг сложете още седем тестени топчета, като оставяте леко разстояние между тях.

От деветото топче направете малки топченца, които сложете около средното и в края на всяко от другите седем. Вземете бялото тесто и от него направете малки декорации, в моя случай плитки и розички и ги сложете в разстоянията между топките в тавата.

Декорирайте с тиквени семки и маково семе и оставете питката покрита да втаса отново за 30 мин. Намажете с отделения жълтък, но не мажете декорациите от бялото тесто и сложете във фурната да се пече на 170 градуса за около 60 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: