Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко леко и в него разтворете прясната мая. Разбъркайте, добавете захарта и лъжица брашно и оставете да удвои обема си. В купа разбийте олиото с едно яйце и белтъка на второто, жълтъка отделете за намазване. Към яйцата сложете солта и оцета. Пресейте около 800 г от брашното, останалото оставете за доомесване, ако е необходимо.
Направете кладенче в брашното и сипете яйцата. Започнете да замесвате като постепенно добавяте и от млякото с маята. Месете до получаване на гладко еластично тесто. Количествата на брашното и млякото са ориентировъчни, всяко брашно поема различно количество течност, затова по време на месенето преценете и добавете още, ако е необходимо.
Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло да втаса тестото около час. През това време направете бялото тесто, което ще ползвате за декорация. В купа сложете брашното и нишестето, добавете по малко от водата до получаване на тестена маса. Измесете го леко до получаване на бяло тесто. Покрийте с фолио и оставете настрана. Когато основното тесто е втасало го размесете, изкарайте образувалия се въздух и го разделете на девет равни части. Всяка част оформете на топче.
Намажете с олио кръгла тава с диаметър 28 см. В средата на тази тава сложете едно от топчетата и около него в кръг сложете още седем тестени топчета, като оставяте леко разстояние между тях.
От деветото топче направете малки топченца, които сложете около средното и в края на всяко от другите седем. Вземете бялото тесто и от него направете малки декорации, в моя случай плитки и розички и ги сложете в разстоянията между топките в тавата.
Декорирайте с тиквени семки и маково семе и оставете питката покрита да втаса отново за 30 мин. Намажете с отделения жълтък, но не мажете декорациите от бялото тесто и сложете във фурната да се пече на 170 градуса за около 60 мин.