Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Домашна лютеница на фурна

Домашна лютеница на фурна

Домашна лютеница на фурна
Снимка: Гергана Георгиева
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Вкусна и апетитна, пръстчетата да си оближеш!"

Необходими Продукти

  • чушки - 3 кг червена капия
  • домати - 2 кг
  • зелени домати - 1 кг
  • моркови - 600 г
  • лук - 3 глави
  • чесън - 1 глава
  • магданоз - 1 връзка
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 1 и 1/4 ч.ч.
  • оцет - 1/3 ч.ч.
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • сол - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме хубаво всички зеленчуци. Почистваме чушките от дръжките и семето. Почистваме морковите и обелваме лука и чесъна.

Нарязваме всички зеленчуци - чушките, червените и зелените домати, морковите, лука и скилидките чесън на едри парчета. Слагаме ги в дълбока тава и печем във фурната около 2 часа на 200 градуса, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица.

Изваждаме тавата, добавяме нарязан на дребно магданоз и пасираме зеленчуците до получаване на гладка консистенция.

В така получената лютеница прибавяме олио, оцет, захар, сол и черен пипер. Разбъркваме хубаво и пълним готовата лютеница в чисти и сухи буркани. Затваряме здраво с капачки и стерилизираме за 10-15 минути.

Изваждаме бурканите и ги обръщаме върху капачките за 15 минути. Така приготвената лютеница е готова да намаже своите филийки.

Ако рецептата ти харесва опитай и нашата едросмляна лютеница, този класически айвар или разгледай тези съвети за вкусна лютеница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много ми хареса начина на приготвяне на лютеницата. Имам един въпрос-не се ли усеща люспата на червения пипер?
06.08.2023 18:25
2
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Това е рецепта за лютеница ,за тези които не обичат патладжан, а вкъщи има такива хора и трябва да се съобразя с тях ?
28.03.2023 13:55
2
Elena Todorova
Elena Todorova
от години правя тази лютеница на фурна, рецептата е доста сполучлива. Можете да добавите и малко патладжан - той допринася за по-наситен вкус
28.03.2023 13:04
3