Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Солено руло»Пръстен от парено тесто

Пръстен от парено тесто

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Пръстен от парено тесто
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8-10
"Перфектното предястие за летен рожден ден или парти!"

Необходими Продукти

  • За пареното тесто
  • брашно - 145 г
  • масло - 115 г
  • прясно мляко - 130 мл с висока масленост
  • вода - 130 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • яйца - 3 - 4 големи или 5 - 6 малки на стайна температура
  • За плънката
  • заквасена сметана - 100 г
  • сирене - 100 г натрошено краве
  • синьо сирене - 30 г натрошена Горгонзола
  • черен пипер - щипка
  • шунка - около 60 - 70 г (аз използвах предварително нарязана)
  • домати - 1 бр. нарязан на тънки шайби (може да замените и с чери домати)
  • бейби спанак
  • рукола
  • айсберг - или друга зелена салата по ваш избор
  • зелен лук - перца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пареното тесто:

Слагаме маслото, прясното мляко, водата, захарта и солта на умерен огън, и бъркаме, докато маслото се разтопи и сместа заври. Щом заври, изсипваме цялото брашно наведнъж и започваме да бъркаме, докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. След като се оформи топка тесто, бъркаме още около 1-2 минути

Слагаме тестото в стъклен съд да изстива.

Пускаме фурната да загрява на 200°С.

Към поизстиналото тесто започваме да прибавяме яйцата едно по едно. С дървена лъжица бъркаме до пълното усвояване на яйцето и чак след това прибавяме следващото. В зависимост от това колко са големи яйцата, може да трябва едно повече или едно по-малко. Целта е да се получи гладко и меко тесто, което не се разтича.

Шприцоваме кръг с диаметър около 25 см и печем около 40 минути, без да отваряме фурната, ако не сме сигурни, че тестото се е изпекло, иначе ще спадне.

Изпеченото и изстинало кръгче срязваме на две.

Плънката:

Смесваме сметаната със сирената и черния пипер и с тази смес намазваме долната половина от пръстена. Отгоре редим шунката после доматите, бейби спанака и перцата лук. Накрая захлупвате с другата половина от пръстена от парено тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: