Начин на приготвяне
Разтопете смес от трите вида мазнина и отделете 400 мл от нея. В дълбока купа пресейте брашното, добавете солта, захарта и 50 мл от мазнината. Наведнъж добавете врялата вода и при енергично бъркане с шпатула бъркайте докато можете. След което продължавате да доомесвате с ръце до меко тесто.
Разкъсвате тестото на по-големи от яйце парчета. Намажете тавата с част от мазнината, всяко парче тесто топвате в мазнината, разстилате с пръсти направо в тавата на лист (нормално е да се къса, не бива да се притеснявате) с големина на дъното на тавата, като помежду им поръсвате с натрошеното сирене равномерно. Така редувате тесто и сирене до изчерпване.
Съберете краищата на баницата към средата на тавата и обърнете получената топка с подвитите краища отдолу, с ръце разстилате отново тестото до достигане размера на дъното. Накрая, с кокалчетата на пръстите притискайте тестото тук-там за образуване на ямички в баницата, полейте с останалата мазнина.
Поставете тавата в предварително нагрята фурна на 200 градуса в първите 20 минути а после намалете градусите на 180, като леко припичате горната коричка и после завийте с фолио, общо печете за около 50 минути. Извадете изпечената баница напръскайте я леко с вода и я завийте за около 10 минути, сервирайте.
Баница, която съм яла в детството си, от ръцете на баба ми, но тя я приготвяше изцяло с разтопена мас, незабравим вкус. Вкусна с хрупкава коричка отвън и мека отвътре, както топла така и студена.