Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Козуначените кифлички на баба с шипков мармалад

Козуначените кифлички на баба с шипков мармалад

Козуначените кифлички на баба с шипков мармалад
Снимка: Николина Згуровска
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
25
"Топли, топли козуначени кифлички, чиято рецепта сме взели от тефтерите на баба!"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • суха мая - 1 пакетче (20 г)
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 к.л.
  • брашно - около 1 кг
  • шипков мармалад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме всички продукти освен маята и брашното, като от млякото оставим 1/2 чаша.

Заделеното мляко затопляме малко и в него разтваряме маята, след което прибавяме към останалата смес.

Към сместа започваме да добавяме брашното, до получаване на средно меко тесто, което не лепне. При нужда добавяме повече брашно.

Тестото оставяме да почине за около 1 час на топло (покрита с фолио), след което разделяме на малки топчици и разточваме всяка като в основата на всяка слагаме по 1 лъжичка от шипковия мармалад и навиваме за да се получи кифличка.

Готовите кифлички нареждаме в намазнена тавичка и оставяме за още 1 час да починат на топло, след това разбиваме жълтък, намазваме всяка кифличка с него и поръсваме със захар.

Печем козуначените кифлички на 220 градуса до готовност (до кафеникава коричка).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
521
43
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#311033
Потребител#311033
Явно нещо не направих като хората. Отне ми 4 часа за да втаса. Вече ги навих , да видим дано ми се получат.
08.10.2023 15:37
Магданозка
Магданозка
Получилото се тесто ме усъмни, че ще стане нещо от него,но пък се получиха.
09.09.2018 13:11
3
2
Gergana Tsvetanova
Gergana Tsvetanova
Прекрасни кифлички!
18.04.2018 18:06
6
2
Потребител#183629
Потребител#183629
Здравейте, направихме кифличките вкъщи-разкошни са. Може би един съвет, не трябва фурната да е на повече от 180 градуса, защото първата партида на 220 градуса загоря :-)
18.01.2017 01:44
11
2
Mima Tomi
Mima Tomi
Moje li samo da utochnite 1 paketche suha maq ili 1 kubche
04.11.2016 10:55
12
2
Покажи всички подкоментари
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Няма нищо по вкусно от това приготвено от баба или от мама ,златните ръце на баба точат ,навиват ,месят и така предават своите умения на по младите Дано Нина да наследи на баба си кулинарните умения :)))
03.09.2016 15:25
9
4
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Кифличките са разкошни, Нина. Не мисля, че е проблем когато някой от семейството помага в приготовленията на дадено ястие.Какво по хубаво от това цялото семейство да се включва, хем е забавно, хем е вкусно. Аз също имам публикувана рецепта на пица, която моят син направи за мен.Против съм да се публикуват снимки на купени от магазина баници, рула, масленки и какво ли още не видях тук или снимки които се крадат от готварските групи във фейса и си ги приписват за свои.
02.09.2016 14:47
17
Николина Згуровска
Николина Згуровска
Това, че съм решила да кача и тази снимка като урок как се правят не означава че не съм ги правила и аз. Просто реших че и това ще е полезна информация...
02.09.2016 14:19
17
6
marcheva14
marcheva14
Разбира се, че Вие преценявате, но независимо, че рецептата е лична тя не е приготвена от Николина Згуровска, и както отбеляза Ваня "ръката на баба от снимките е златна". Дано авторката наистина се научи как се приготвят козуначени кифли. Това е.
02.09.2016 13:27
5
9
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Аз също съм против друг да готви а трети да публикува но това само от сайта ще решат. Все пак ние сами всичко готвим и искаме хората да научат от нас.
02.09.2016 13:25
4
4
marcheva14
marcheva14
Ваня, сега се загледах по внимателно и си абсолютно права. Тук има някаква грешка...Дали е правилно по тази начин да се пускат рецепти със снимки, все едно да извикам някой майстор и той да готви вместо мен , а аз да си приписвам заслугите. Това не е честно! Тогава си изтеглям гласуването и бих искала да се уведоми администратор.
02.09.2016 13:16
4
6
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много са вкусни не се и съмнявам, личи си че са на баба, ръката на баба от снимките е златна дано и вие се научите като нея. Аз ги приготвям със жива мая повече ми харесва.
02.09.2016 10:10
3
5
marcheva14
marcheva14
Гласувах. Много са добри.
01.09.2016 19:02
3
2
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Изглеждат много апетитно! Браво!
01.09.2016 16:48
3
1