Начин на приготвяне
Пресейте бялото брашно в купа и добавете пълнозърнестото и лененото.
Разтворете маята в топлата вода със захарта и оставете за 15 мин.
Сложете при брашната малко сол, зехтин и оцет. Добавете маята и замесете тесто. Месете около 15 мин до получаване на гладко и меко тесто, което да не лепне по ръцете.
Покрийте с кърпа или домакинско фолио и оставете за час да втаса.
При наличието на пълнозърнесто и ленено брашно, тестото няма много да се надигне, затова аз добавям и бяло брашно, което придава по добра текстура на хлебчетата.
Сложете в тава хартия за печене. Размесете втасалото тесто леко и оформете от него малки топчета с приблизително еднаква големина.
Сипете малко ленено брашно в чиния и оваляйте всяка тестена топка в него.
Сложете ги в тавата с разстояние едно от друго. Покрийте и оставете за още 30 мин.
С нож направете леки разрези отгоре на всяка топка и сложете във фурната на 170 градуса за около 25-30 мин.
Коментари