Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Кебап»Кебап с телешко (Çökertme Kebab)

Кебап с телешко (Çökertme Kebab)

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9812k2
Кебап с телешко (Çökertme Kebab)
Снимка: Наталия Петрова
1 / 4
04/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
1
"Толкова апетитно и крехко телешко месо с млечен сос, че дори и да не ни поканите, ние ще дойдем!"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 400 г
  • картофи - 7 - 8 бр.
  • масло - 20 гр.
  • червен пипер - щипка
  • сол
  • олио - за пържене
  • за маринатата
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • лук - 1 глава кромид
  • олио - 4 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. люспи
  • червен пипер - 1 к.л. лют
  • сол - 1 ч.л.
  • бахар - щипка млян
  • за млечния сос
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки или 1 ч.л. на прах
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме си маринатата, като в подходящ съд рендосваме почистения лук и към него прибавим останалите съставки, разбъркваме хубаво до хомогенна смес и към така приготвената марината прибавяме нарязано на тънки лентички месото. Оставяме в хладилник да се маринова за 2 часа.

Картофите се обелват, измиват и нарязват на много тънки пръчици, след което се подсушават с кухненска хартия и се слагат да се пържат в тиган (тенджера) със сгорещено олио. Олиото трябва да покрива картофите, също така, ако съдът, в който пържим, е малък, ще трябва да пържим картофите на два или повече пъти. Ако картофите няма да се пържат на веднъж, то остатъка се оставя в студена вода за да не почернеят.

След като месото се е мариновало, го изваждаме от маринатата с решетъчни лъжица и го слагаме да се пържи в не много горещ и сух тиган. Готвенето на месото ще отнеме около 20 минути, защото първоначално ще се образува бульон и докато той се изпари и се получи приятна коричка на месото, ще мине доста време. Периодично трябва да се разбърква месото, за да се сготви равномерно. За да не се губи време, може готвенето на месото и на картофите да стане едновременно на два котлона.

Млечният сос се приготвя, като счукаме скилидките чесън (почистени) със солта и към тях прибавим млякото.

Щом картофите са готови, ги изваждаме в подходящ съд, отгоре разпределяме млечния сос, а върху соса - и запечените късчета месо. Завършваме ястието, като в тиган загряваме маслото и в него слагаме щипка сол и щипка червен пипер, запържваме ги за секунди ( внимаваме да не прегорят) и получения сос изсипваме на тънка струя отгоре му (върху готовото ястие).

Горещо препоръчвам да се съчетае ястието с арабски питки (дюрюм) и нарязани на тънки лентички зеленчуци ( краставица, домат, зеле и др.)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: