Начин на приготвяне
Активираме маята с леко затопленото мляко, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставя се да втасва, докато се появят балончета. Останалото брашно се пресява, правим кладенче в средата му.
Яйцата се разбиват с останалата захар. Изсипваме ги заедно с млякото, размекнатото масло и втасалата мая в средата на кладенчето. Прибавяме и ванилия (есенция, прахче или от шушулка). Замесваме меко тесто, което не трябва да лепне. Оформяме тестото на топка и оставяме да втаса докато удвои обема си.
Плънката приготвяме като смесваме първо сухите съставки - смлените орехи, захарта, канелата, какаото, ванилията и захарта. Размесваме хубаво, след което прибавяме разбит жълтък от едно яйце (разбит с вилица), омекналото масло и прясното мляко. Разбъркваме добре, докато се получи еднородна смес.
Набрашняваме плота или масата, върху която ще работим с тестото. Разточваме тънка кора с форма на правоъгълник. Разпределяме плънката равномерно върху кората. Навиваме на руло по ширина на кората и леко го източваме.
В предварително подмазана продълговата кексова форма се полага единият край на рулото и после се подгъва така че да стане на няколко етажа. При мен обаче рулото беше доста омекнало и може би доста тънко, та се разкъса и се наложи да го сгъна няколко пъти, да го усуча, плънката изскочи и не можах да докарам желания ефект.
Оставяме отново да втаса и след това отгоре намазваме с останалия разбит белтък. Може да се поръси със захар отгоре, но аз не го направих. Отначало печем 15 минути на 180 градуса, а после намаляваме температурата на 150 градуса и печем още около 45 минути.
Коментари