Начин на приготвяне
Маята се натрошава в купичка със 100 мл вода и се добавя захарта и 2 с. л. брашно. Разбърква се на кашичка и се оставя за 10-15 минути да шупне. В купа сипваме бяло, пълнозърнесто и ленено брашно.
Добавя се солта, шупналата мая и киселото мляко, разбито в 300 мл вода. Бърка се с вилица докато стане топче тесто, после се замесва средно меко тесто. Намазва се с олио и покривам с прозрачно фолио.
След 50 минути тестото е удвоило обема си и е готово за работа. Формата за кекс се намазва с олио и поръсва с галета. Късаме топче тесто като яйце, сплесква се с длани. В средата поставяме парче сирене и оформяме на топче.
Нареждат се едно до друго във формата на един ред. Така се оформя цялото тесто, като се нарежда на 3-4 реда. Разтопява се маргаринът за секунди в МВ. Добавя се брашното и яйцето, разбърква се добре да стане кашичка. С четка се намазват милинките и отгоре се поръсват с галета.
Фурната е загрята предварително 100 градуса. Слага се формата и оставяме така за 15 минути. През това време тестото е напълнило формата. Увеличават се градусите на 180 с вентилатор и печем до готовност и хрупкава коричка за 35 минути. Изважда се милинката и топла се поднася с шарена сол и пресни зеленчуци.