Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Печено телешко»Крехко телешко с картофена гарнитура

Крехко телешко с картофена гарнитура

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Крехко телешко с картофена гарнитура
Снимка: Наталия Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
3
"Ароматът на печено телешко месо завладява сетивата ни и вече нямаме търпение яденето да бъде сервирано"

Необходими Продукти

  • за телешкото
  • телешко месо - 600 г без кост
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 5 с.л
  • масло - 40 г
  • олио - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • лют червен пипер - щипка люспи
  • люти чушки - 1 бр.
  • за гарнитурата
  • картофи - 3 бр. средно големи
  • краставици - 1/2 краставица
  • майонеза - 2 с.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • босилек - листа пресен
  • копър - 1 стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на телешкото: Месото се нарязва на малки хапки и към него се прибавят подправките (за телешкото), олиото и маслото, хубаво се разбърква и се изсипва в подходяща тавичка.

Покриваме тавичката с фолио и слагаме във фурната да се пече, като първите 15 мин. печем на 200 градуса, след което намаляваме на 170-180 градуса (около 40 мин.).

Щом месото е полуготово, махаме фолиото, разбъркваме яйцата с щипка сол и киселото мляко и с получената смес заливаме месото, и връщаме да се с доизпече (вече без фолио). Щом се получи златиста коричка, е готово.

Картофената гарнитура: Картофите се измиват хубаво с гъбичка, след това се разрязват на две по дължината, овалват се в олиото и сол и се слагат в тавичка да се пекат до готовност (около 40 мин.).

След като картофите се изпекат, се оставят да изстинат и се издълбават като лодки, а вътрешността на картофите( която сме издълбали) отделяме в купа.

Отделената вътрешна част от картофите са нарязва на ситно и се смесва с нарязана на ситно краставица, копъра, майонезата и млякото, хубаво се разбърква и с получената смес пълним вече издълбаните картофи. Слагаме по едно листенце босилек и гарнитурата е готова.

За да не губите излишно време, може да печете едновременно в две правоъгълни тавичка месото и картофите, като картофите ще се сготвят по-рано, през останалото време ще изстинат и ще ги напълните. Така всичко ще бъде готово за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: